Isnin, 18 Mei 2009

Evening Primrose Oil

Evening Primsore Oil (EPO), merupakan ekstak dari benih sejenis bunga yang dipanggil Oenothera Biennis, sebahagian dari spesis pokok herba (willow herb). Berasal dari Utara Amerika, Oenothera Biennis mula dioerkenalkan pada tahun 1614 di Eropah & amat terkenal dengan gelaran "king cure all" berdasarkan pada khasiat yg ada pd tumbuhan ini.

berdasarkan pd eksperimen, EPO telah menunjukkan reaksi pertumbuhan sel(baik) dan penurunan paras kolesterol secara berterusan dalam tubuh manusia. Ini membuktikan yang EPO kaya dgn Gamma Linolic Acid ( GLA) seperti yg terdapat di dlm tubuh badan manusia.

Gamma Linolenic Acid (GLA) sejenis essential fatty acid (EFA) yg terdapat di dlm lingkugan keluarga Omega-6 dan hanya ditemui pd minyak dr ekstrak tumbuhan. EFA adalah sangat penting pd tubuh badan manusia tetapi tidak boleh dihasilkan oleh tubuh badan manusia. Maka dengan itu, EFA hanya boleh didapati melalui pemakan. Fungsi EFA adalah sangat penting utk pertumbuhan dan perkembangan otak, kesihihatan tulang, utk stimulasi kulit dan rambut, mengawal kadar metabolisma dan pengawalan pd proses reproductive tubuh manusia.

Kebaikan & khasiat EPO
  1. Haid(PMS)- mengurangkan rasa tidak selesa dan bengkak pd abdomen, payudara dan juga meredakan rasa kemurungan dan iritasi.
  2. Jerawat dan masalah kulit - sebaiknya dimakan dengan Fish Oils dan lebih elok sdimakan dengan ubat yg dicadangkan oleh doktor utk rawatan.
  3. Kolestrol dan tekanan darah - telah terbukti dapat mengurangkan tekanan darah dan kadar kolestrol. bagi mereka yg dah ada tekanan darah tinggi & kolestrol, akan ambil masa berbulan utk hasil.
  4. Rheumatoid Arthritis (kegagalan sistem imunisasi) - sebaiknya dimakan dengan ubat non-steroid & fish oil.
  5. Ketagihan rokok dan arak - Membantu mengurangkan rasa ketagihan dan kemurungan akibat berhenti merokok dan pengambilan arak.
  6. Sistem imunisasi - kekurangan kadar essential fatty asid mungkin tidak akan membantu daya ketahanan badan utk melawan virus penyakit (cth:selsema)
  7. Lain-lain - Obesiti, tahap awal kanser payudara, chilhood hyperactivity(ADHD) dan Schizophrenia

Cadangan pengambilan EPO

Kebiasaanya ambil 2 x 500mg sehari (selepas makan), ttp lebih berkesan bagi yg ada simptom dan penyakit diatas diambil 3-6 kapsul/500mg sehari.

kesan sampingan

Masih blm ada kesan sampingan buruk hasil dr pengambilan Evening Primrose Oil. Namun, sesetengah org akan mengalami gastrik, sakit perut dan sakit kepala. Disarankan agar pengambilan EPO sebaiknya selepas makan. sebenarnya, pengambilan makanan tambahan(vitamin dan sebagainya, elok diambil selepas makan).

**** amat baik diambil oleh wanita.. jika anda inginkan kelihatan muda(awet muda) amalkan pengambilan EPO secara berterusan.. ia adalah baik untuk jangkamasa panjang. Jadi, apa tunggu lagi.. cepat2 lah buat pesanan katalog avon..NATURALLE avening primrose oil plus omega-3 fish oil (30 kapsul) dengan hanya RM25.00

Tiada ulasan:

Catat Ulasan